Pisica siberiana provine din Rusia, din taigaua Siberiei, o zona de păduri nesfârșite cu climat sub-arctic, căreia ii datorează fără doar si poate blana ei luxoasa, lunga si deasa. Siberiana este un personaj documentat de aproape 1000 de ani in basmele populare rusești si in cărțile pentru copii. Dar siberienele ar fi putut rămâne o comoara secreta a Rusiei dacă Razboiul Rece nu s-ar fi sfârșit. In iunie 1990 o pisica siberiana a fost importata pentru prima data in Statele Unite. Rasa siberiana a fost rapid înregistrata de Cat Fanciers Association (in 2000) si avansata la statut de campionat in 2006.
Aspect: Siberiana este o pisica de talie medie spre mare (4-8 kg), care isi atinge talia maxima in timp (uneori chiar in 5 ani!), cu un aspect general de sănătate excelenta, forța, echilibru si rapiditate, indulcit de o expresie faciala drăgălașa. Poate avea ochi de culoare galbena, verde, uneori chiar albaștri. Este o rasa naturala, selectata de climatul in care s-a dezvoltat, cu o blana cu trei straturi, foarte densa, mediu spre lunga si impermeabila. Poarta un guler luxos, pantalonași pufoși pe picioarele din spate si o coada foarte stufoasa, adeseori purtata in sus cu mândrie, dar si foarte folositoare pentru a înveli si feri de frig, la nevoie, fata si lăbuțele. Pana si interiorul urechilor este bine acoperit de par, iar uneori urechile au si “varfuri” de par, ca la linx. Totul la siberiana este rotunjit, urechile, fata, fruntea, corpul, fara unghiuri si linii drepte.
Alergii: Blana poate avea toate culorile si combinațiile, si nu se încurca ușor. Siberiana isi schimba blana toamna si primăvara, când va avea deci nevoie de periat mai frecvent. Se spune ca blana Siberienei este anti-alergenica, si intr-adevar, in special pentru cei care suferă de senzitivitate la markerul FelD1, s-a arătat ca unele siberiene au o cantitate de FelD1 mai mica decât media. Cu toate acestea, pentru suferinzii de alergii la pisici, este cel mai bine sa testeze cu pisica pe care vor sa o adopte, petrecând timp cu ea si monitorizându-si erectile.
Temperament: Pisica siberiana are o inima la fel de calda pe cat de rece ii este ținutul de proveniența: te va urmări peste tot, te va “ajuta” sa citești, sa gospodărești, sa gătești, ba chiar si sa faci baie. Asta nu înseamnă ca este excesiv de dependenta: dacă nu ai timp sa ii acorzi atenție, nu te va mieuna disperat, ci isi va cauta de lucru pe lângă tine. Ea este foarte prietenoasa, nu doar cu stăpânul sau stăpâna ei, ci si cu copiii si musafirii. Când vii acasă te va întâmpina cu mici “triluri” melodioase si te va invita sa te joci. Se spune adesea despre siberiene ca au cel mai apropiat temperament de cel al câinilor, si intr-adevar, cu putina educație, multe se bucura sa iti aducă, in mod repetat, mingiuța pe care o arunci, si chiar sa iasă la plimbare in lesa. Cu toate acestea, ele rămân feline regale prin excelenta, uneori calme si majestuoase, alteori foarte jucăușe. Siberienele rămân jucăușe la orice vârsta: le intriga diferitele feluri de jucării, si, pentru ca sunt inteligente, le place sa rezolve “probleme” complicate (de pilda, “cum pot urca pe marginea cazii pline de apa, sa pescuiesc rățușca de cauciuc si sa o duc in “vizuina” mea fără a ma uda prea mult”). Siberienele sunt acrobați inascuti, si pot face adeseori salturi spectaculoase, peste cap, când “vânează” o jucărie cu pene. In amintirea habitatului ei natural, siberienei ii place sa se joace cu apa, adeseori va prefera sa bea apa de la robinet sau dintr-un vas cat mai mare, precum un lighean, in care sa poată stropi in voie.
Sănătate: Pentru ca sunt mai “aproape de natura, siberienele sunt o rasa comparativ sănătoasa.
SHYN ROYALE
Crescator: Cora Baltes
Sibiu, Romania
Telefon: +40 758 079 714