Ce trebuie să știți înainte de a pleca cu animalul de companie din țară, cu avionul?

Atunci când vă decideți să plecați în vacanță sau există o altă formă de deplasare în afara granițelor țării, care să includă și deplasarea cu animalul de companie, trebuie să știți că există niste condiții pe care trebuie să le respectați pentru a vă asigura că nu veți întampina dificultăți.

În primul rând, trebuie să detineți:

- Pașaport cu toate vaccinurile la zi

- Rezervare avion

- Cip de identificare

- Cușcă standard de transport

- Viză de transport de la veterinar

Puteți face rezervare în cabină pentru animalul de companie (în funcție de tipul avionului). În general, sunt acceptate doar două animale pe zbor. Greutatea animalului pentru zbor în cabină nu trebuie să depășească 5 kg cu tot cu transportor, iar costul unui bilet variază între 50-75 de euro pe zbor, în funcție de companie. Este permis un singur animal pe zbor de pasager. Sau două animale mai mici (pui), situate în aceeași cușcă de transport.

În plus, o sa vi se mai ceara să vă asiguraţi că animalul se simte confortabil, are spaţiu suficient în cuşca lui şi că are destulă mâncare şi apă pentru întreaga călătorie.

Atât microcipul, cât și pașaportul )în care să fie trecut microcipul de identificare) sunt analizate și eliberate de către medicul veterinar al animăluțului. Nu se poate călatori cu animale mai mici de 3 luni, pentru că acestia nu pot fi încă imunizați contra rabiei. Oricum, actul normativ al Uniunii Europene, cu privire la transportul de câini, pisici sau alte animale de companie, prevede autorizarea  deplasării puiului dacă trebuie operat sau dacă are nevoie de o mamă, aceasta nefiind în țara de origine a acestuia.

 

Fiecare țară are câte o normă specifică legislației sale, unele incuzând și note obligatorii care prevăd și situația animalelor de companie. Pentru a le cunoaște trebuie să vă adresați consulatului țării dumneavoastră.