top of page

În galeria pisicilor cu păr lung își face apariția o vedetă incontestabilă – British Longhair.

                                         

Istoria pisicii British Longhair

 

La sfârșitul secolului 19, englezii bogați au început să se afișeze și să își expună pisicile de rasă. În principal, aceste pisici au fost aduse din diverse călătorii, din zone îndepărtate. Pisicile cu păr lung din Orientul Îndepărtat, dar și Siamezele, Abyssinian și Albastra de Rusia au fost importate din Europa de Vest.

La acea vreme, pisica domestică britanică era denumită simplu „British”. Aceste pisici erau prezente în diferite mărimi și culori, deoarece nu fuseseră declarate ca o rasă în sine. Din acest motiv, a fost, de asemenea, dificil să fie evaluate și comparate aceste animale. Nu existau standarde. Prin urmare, a fost dezvoltat un standard al rasei, ce avea să descrie caracteristicile ideale ale noii rase numite British Shorthair. În plus față de alte caracteristici, aceste animale trebuiau să aibă trupul musculos al unui „longhair”, dar cu stratul de păr scurt.

 Apoi, crescătorii au început să își aleagă pisicile în funcție de corpul compact și solid, cu o blană deasă, dar scurtă și mătăsoasă. Uneori au împerecheat pisicile cu păr scurt cu cele cu păr lung pentru a accelera procesul de obținere a pisicii ideale. De obicei, pisica cu păr lung și nuanța albăstrie a fost aleasă pentru împerechere, considerând că aceasta este cea mai în vogă culoare. Încrucișarea ocazională a raselor cu acest gen de pisici a făcut ca paleta de culori să se extindă și să ia naștere noi culori și modele pentru pisicile shorthair. Prin încrucișările regulate cu pisici cu gena de longhair, gena recesivă longhair a avut șansa să persiste de-a lungul generațiilor în pisicile cu păr scurt, la care ne referim azi ca la pisicile din rasa British Shorthair. 

 Prin creșterea popularității pisicii British Shorthair, tot mai multe apariții de longhair au fost întâlnite în diferite cuiburi și de aici și dorința de acceptare a acestor blănoși a crescut, mai ales că erau primii pui aleși dintr-un cuib.

 Între timp, British Longhair este recunoscută ca rasă deplină în diverse asociații feline.

 

Descrierea rasei și standarde

Pisica British Longhair este o pisică bine legată și compactă, de marime medie spre mare.  Capul este rotund și masiv, nasul scurt și drept, ușor adâncit. Bărbia este ferm definită,  urechile mici, amplasate la distanță, ușor rotunjite la vârfuri și bine acoperite cu blană pe partea interioară. Ochii sunt mari, rotunzi și distanțați, iar culoarea lor trebuie să fie clară – arămiii sau portocaliu aprins, albaștri, ciacâri, verzi sau verzi-albăstrui. 

Are un gât scurt, puternic și bine dezvoltat. Corpul său este robust, pieptul lat, iar spatele solid și musculos. Picioarele sunt scurte și puternice, cu labe rotunde și ferme. Coada este scurtă, stufoasă și se termină cu un vârf rotunjit.

Blana lungă și mediu-lungă, înfoiată este scurtă în zona feței, și crește treptat începând cu zona obrajilor.

Cu totul senzaționale sunt gulerul, perciunii și "pantalonul" purtat pe picioarele posterioare. Acest așa-zis pantalon de golf este remarcabil prin faptul că nu are blana de suprafață, ci este acoperit de părul lung de pe coadă.

Textura blănii este fermă, cu strat dublu și deasă, catifelată, primul strat conferind corpului un strat distinct de protecție.

Părul ar trebui să fie de culoare uniformă pe întreaga sa lungime, de la rădăcină până în vârf. Excepție fac cele din specia tabby și silver. De specificat: schimbările sezoniere în densitatea, lungimea și textura blănii sunt permise. Acestea ar trebui acceptate mai ales în cazul puilor BLH, a căror culoare se modifică în timp.

 

Scopuri viitoare

Menținerea tiparului British, forma și dimensiunea ochilor. Atingerea uniformității rasei prin calitatea blănii. Menținerea nivelului crescut de sănătate. Informarea crescătoriilor în ceea ce privește îngrijirea rasei.

OF CANDICE'S CATS*RO

Crescatori: Candice & Adrian Dragota

 Bucuresti, Romania

Tel: +40 728 005 001

Email : british@britishshorthair.ro

www.british-shorthair.ro

OF FURMIDABLE CATS*RO

Crescator: Alex Andronic

Bucuresti, Romania

Tel: +40 757 411 718

Email: furmidablecats@gmail.com

alex noi 2019.jpg

OF LEXA'S CATS*RO

Crescator: Alexandra Dumitriu

Bucuresti, Romania

Email: lexas.cats@gmail.com

52263502_10219621445395500_3881027487701

RO*OLIMPIQUE GOLDENS

Crescator: Iulia Oana Florea

Constanta, Romania

Tel: +40 722 210 752

Email: olimpiquecats@gmail.com

152172688_10226367920003688_712776022763

RO* BROXEL

Crescator:  Vlad Buhus

 Cluj-Napoca, Romania

Tel: +40 746 184 797

Email: broxelscattery@hotmail.com

AND01026_edited.jpg
bottom of page