top of page

ISTORICUL RASESI Devon Rex

  În Buckfastleigh - Devonshire, Anglia, în anul 1959, doamna Beryl Cox a observat în apropierea casei ei un motan fără stăpân, cu blana scurtă şi creaţă. Prin urmare, nu a fost surprinsă când, într-o zi de septembrie a aceluiaşi an, o pisică tortie cu alb pe care o îngrijea a dat naştere unui pui cu păr ondulat. A ştiut de la început că e special şi deosebit de fraţii de cuib, astfel încât a decis să îl păstreze şi i-a dat numele Kirlee. 

   În 1960, doamna Cox a citit un articol dintr-un ziar, ilustrat cu o fotografie a unui exemplar de Cornish Rex (rasă descoperită cu 10 ani înainte). Articolul era despre o competiţie felină care urma să aibă loc, iar acea pisică era prezentată ca fiind singura pisică cu blană ondulată din Anglia. Doamna Cox a scris crescătoarei pisoiului (Agnes Watts), explicând faptul că şi ea deţine o pisica cu păr buclat. S-a presupus că motanul ei, Kirlee, este purtătorul aceleiaşi gene ca a Cornish Rex-ului. Domnul Brian Sterling-Webb, care lucra la un program de creştere cu pisici "Rex", l-a achiziţionat pe Kirlee de la Doamna Cox cu intenţia de a fi folosit ca „outcross”, pentru a veni în sprijinul creşterii fondului genetic „Rex”. Nu mică le-a fost surprinderea atunci când mai multe femele Cornish Rex, împerecheate cu Kirlee, au dat naştere unor pisoi cu blana dreaptă. Încercări repetate de montă a femelelor Cornish Rex cu Kirlee au continuat să producă urmaşi cu părul drept. S-a ajuns la concluzia că genotipul lui Kirlee este diferit de cel al Cornish Rex-ului. Cele două gene recesive au fost numite: Gena Rex 1 (Cornish Rex) şi Gena Rex 2 (Devon Rex).

  A urmat munca de stabilire a Cornish rex-ului şi Devon Rex-ului ca rase distincte. Kirlee a plecat să trăiască cu doamna P. Hughes, care l-a montat cu una dintre femelele cu păr drept – Broughton Purley Queen. Cuibul rezultat a avut trei pisoi, dintre care unul, o femelă, avea blana ondulată, ca a tatălui său. Numele său – Broughton  Golden Rain. Acestea au fost începuturile rasei Devon Rex ...

  În 1967, GCCF (Great Britain's Governing Council of the Cat Fancy) a recunoscut deosebirile între cele două rase şi a scris standarde care să permită arbitrarea lor distinctă în expoziţiile feline.

 

ASPECT SI STANDARD DE RASA

  Devonii sunt pisici de talie medie, având între 2,5 si 4 kg, masculii fiind considerabil mai mari decât femelele. Blana este scurtă, moale şi creaţă, iar expresia lor e de spiriduşi, sau de extratereştri, motiv pentru care sunt adesea comparaţi cu Yoda din Star Wars.

  Deşi o blană completă, plină de onduleuri, este ideală pentru expoziţie, blana Devonilor diferă mult de la un exemplar la altul, variind de la un aspect dezordonat, ciufulit, cu onduleuri largi, până la unul catifelat, cu zone lipsite de păr. Blana variază ca aspect de-a lungul vieţii pisicii, unii pisoi pierzând destul de mult din podoabă prin năpârlire în perioada de creştere, iar unii adulţi schimbând blana odată cu anotimpul. Femelele pot, de asemenea, să năpârlească mai mult în perioada căldurilor sau a gestaţiei. Deşi au aceeaşi temperatură corporală ca a altor rase, Devonii sunt surprinzător de calzi la atingere, datorită blănii scurte, ce nu e un foarte bun izolator.

  Cu toate că blana lor este unică, cea mai marcantă caracteristică este forma capului, ce îi diferenţiază evident de Cornish Rex: devonul este caracterizat printr-un cap cuneiform, scurt, cu pomeţi preominenţi şi cu obraji „plini”, bărbie puternică. Botul este foarte scurt, împreună cu fruntea dând impresia de stop. Fruntea este rotunjită şi se curbează spre un craniu plat, iar urechile sunt foarte mari, amplasate foarte jos, foarte largi la bază şi se îngustează spre un vârf rotunjit. Ochii sunt mari, ovali, distanţaţi, înclinaţi spre marginile exterioare ale urechilor. Mustăţile şi sprâncenele sunt scurte şi aspre. Capul neobişnuit este susţinut de un gât lung si subţire. Corpul, de lungime medie, este solid si musculos, zvelt cu pieptul lat. Picioarele sunt lungi, zvelte, cele din spate fiind mai lungi decât cele faţă, ce par uşor arcuite spre exterior, în forma literei „O”. Coada lungă, îngustată spre vârf este acoperită cu păr scurt, ondulat. Sunt recunoscute toate varietăţile şi combinaţiile de culoare, inclusiv cele cu alb, culoarea albă fiind permisă în orice proporţie.

PERSONALITATE SI COMPORTAMENT

   Comportamentul Devon Rex-ului este diferit de al altor pisici, părând să înglobeze într-o singură personalitate o pisică, un câine şi o maimuţă.

Este o felină foarte vioaie, având tendinţa de a face mici pozne, mereu căutând ceva cu care să se joace şi cu care să atragă atenţia persoanelor din jur. Devon Rex-ul este o pisică dependentă de companie. Îşi urmează stăpânul peste tot, de multe ori chiar suindu-se pe umerii acestuia. Devonii sunt foarte atletici şi agili, motiv pentru care mereu îi vom găsi căţăraţi pe cele mai înalte zone din casa, zone pe care le-am fi putut crede inaccesibile.

Sunt pisici extrem de inteligente, active şi afectuoase, totuşi destul de tăcute. Foarte creative, inventând jocuri în care îi pot atrage pe oameni şi pe celelalte animale de companie din casă, atunci când au chef de joacă. Tot ceea ce poate fi cărat în gură şi mutat devine jucărie pentru un micul clovn.     Deseori îşi plimbă prin casă până şi pernele sau coşuleţele în care obişnuiesc să doarmă. Devonii nu obişnuiesc să meargă la pas, ci să tropăie cu un scop precis, ştiind tot timpul unde vor să ajungă şi ce au de făcut când ajung acolo. Ei simt nevoia să te ajute în orice activitate, te ajută să găteşti şi să mănânci ceea ce ai gătit. Atenţie, aceste pisici tind să aibă un apetit crescut, unele chiar riscând să se îngraşe, dacă sunt hrănite excesiv! Vei avea parte de asistenţa lor la duş sau baie, iar când lucrezi la calculator sunt şi ei alături, încercând să se facă utili. Insistă să întâmpine pe toţi cei care sună la uşă. Devonii pot învaţă trucuri, mulţi vor aporta jucării şi sunt atât de antrenaţi în joc încât veţi obosi înainea lor. Majoritatea pisicilor dau din coadă dintr-o parte într-alta ca un semn de neplăcere, de stres. Devon Rex-ul, în schimb, face acest lucru când este vesel şi mulţumit. Această caracteristică, împreună cu blana ondulată şi personalitatea curioasă şi devotată, a dus la apariţia poreclei de „pisici pudel”. Fiind în căutare de căldura, le veţi găsi adesea deasupra televizorului, monitorului, caloriferului sau sub cuvertura de pe canapea. Din cauza blănii foarte scurte, este o pisică exclusiv de interior.

PROBLEMELE DE SANATATE ALE RASEI

   Spre deosebire de cele mai multe rase, Devonul îşi datorează originea unei singure pisici - Kirlee. Consangvinizarile efectuate generaţie de generaţie au dus la apariţia de probleme de sănătate ale noii rase, precum coagulopatia şi miopatia. Pentru creşterea fondul genetic şi  pentru a îmbunătăţi rezistenţa şi sănătatea  rasei, s-au făcut şi continuă să se facă încrucişări selective, folosind ca outcross pisici atent selecţionate din rase precum  Abisiniana, British Shorthair, Burmeză, Korat.

   Des întâlnită la rasa Devon Rex este grupa de sânge B, mult mai rară la majoritatea pisicilor. În sine aceasta nu reprezintă o problemă, dar e bine de cunoscut grupa de sânge în cazul unei urgenţe medicale sau chirurgicale; dacă pisica primeşte prin transfuzie grupa incorectă, acest lucru îi poate fi fatal. Crescătorii trebuie să ştie că pisoii născuţi dintr-o femelă cu grupa de sânge B şi un motan cu A trebuie hrăniţi artificial în primele 24 de ore de viaţă, pentru a preveni absorbţia de anticorpi din colostrul mamei, evitând apariţia afecţiunii numite izoeritroliză neonatală, ce poate duce la decesul pisoilor la câteva zile după naştere. După intervalul de 24 de ore pisoii pot fi alăptaţi în siguranţă de către mamă.

   O boală ce poate afecta Devon Rex-ul, în general pisicile tinere şi de vârstă medie,  comună şi altor rase de pisici, este cardiomiopatia hipertrofică. De regulă, boala de inimă este descoperită în timpul verificărilor anuale de rutină, când veterinarul poate auzi bătăi mai rapide ale inimii, asociate cu congestii pulmonare. La Devon Rex încă nu este stabilit modul de transmitere al bolii, dar se bănuieşte că e datorat mai multor gene, ceea ce o face greu de eliminat.

   Speranţa de viata a unei pisici din aceasta rasă este de aproximativ 12-14 ani.

 

INTRETINERE

   Devonii sunt pisici foarte uşor de întreţinut. Blana lor ondulată năpârleşte foarte puţin, iar după îmbăiere se usucă foarte repede. Urechile lor uriaşe par să atraga mai multă mizerie decât urechile altor rase, deci este indicat să se cureţe săptămânal cu un beţişor cu vată.

   Se vehiculează ideea că pisicile Devon Rex sunt hipoalergenice, putând fi tolerate de către cei alergici la pisici.  Din păcate acest lucru nu este real, nici o rasă de pisici nu este hipoalergenică. Chiar daca Devonii năpârlesc mai puţin decât pisicile cu blană normală, totuşi nu părul pisicii este cel care cauzează reacţia alergica, ci o enzimă numită Fel d1 secretată prin salivă şi de către glandele sebacee. Devon-ul produce această enzimă la fel de mult ca orice altă pisică, iar în timpul toaletării o împrăştie pe blană. Întrucât pot fi îmbăiaţi mai des, unele persoane alergice îi pot tolera.

  Masculii rasei, îndeosebi cei necastraţi, tind să dezvolte o afecţiune, numită acneea cozii, manifestată prin apariţia unor puncte negre pe piele şi o secreţie grasă care murdăreşte atât pielea cât şi blana de pe coadă, vizibilă mai ales la exemplarele de culoare albă. Pentru a preveni apariţia, respectiv pentru a diminua hipersecreţia  glandelor sebacee, coada motanului trebuie spalată mai des ca restul corpului, folosindu-se şampoane antiseboreice de uz veterinar.

  Devonii sunt, în permanenţă, foarte „ocupaţi”, veseli, iubind „haosul” şi bucurându-se  când casa e plină de oameni, câini, pisici, motiv pentru care aceştia sunt potriviţi doar pentru cei care iubesc pisicile active. Dăruiesc şi aşteaptă să primească devotament, atenţie şi afecţiune. Sunt dependenţi de oameni şi ataşaţi de stăpânii lor, motiv pentru care deţinerea unui Devon Rex trebuie considerată ca un angajament pe viaţă.

Doina Hategan

Felisa RO*King’s Odyssey

RO*KING'S ODYSSEY

Crescator: Doina &TraianHategan, Bucuresti, Romania

Email: doina.hategan@gmail.com

http://www.kingsodyssey.ro/

RO*PIQUETTE ZINA

Crescator: Georgiana Dorin

Bucuresti, Romania

Email: piquette_zina@gmail.com / georgiana.dorin@gmail.com

www.devonrex.ro

bottom of page