top of page

SCURTĂ INCURSIUNE ÎN ISTORIE

I-a fost dat pisicii britanice cu păr scurt (British Shorthair) să fie socotită drept cea mai veche rasă recunoscută din lume. Legenda spune că aceste frumoase feline ar fi urmaşele directe ale pisicilor domestice din Roma antică, aduse în Britania de către Cezar şi legiunile sale.

 

Din negura istoriei antice se spune că romanii, după ce au luat în stăpânire teritoriile britanice şi au început să practice agricultură, în jurul anilor 400, au adus un număr mare de pisici, care să păzească recoltele de rozătoare. Pisicile aduse de către romani s-au împerecheat cu exemplarele feline sălbatice autohtone, rezultând astfel o nouă specie: robustă şi puternică, capabilă să îndure climă potrivnică din Britania.

 

Pentru început, aceste feline au fost apreciate pentru calităţile lor fizice: rezistenţă la efort şi agilitate deosebită, fiind renumite pentru abilităţile lor vânătoreşti. De-a lungul anilor, însă, pisicile britanice au reuşit să câştige dragostea oamenilor datorită caracterului lor loail, calm şi echilibrat. La sfârşitul secolului al XIX-lea, scriitorul engelz Lewis Carroll (1865) descrie pisica de Cheshire, din povestea "Alice în ţara minunilor", ca având exact aspectul unui British Shorthair tigrat clasic. Tot cam prin aceeaşi perioada, Harrison Weir – părintele tuturor expoziţiilor de pisici - a început să selecţioneze cele mai frumoase exemplare de pisici britanice de rasă comună. Acestea au fost denumite British Shorthair pentru a le deosebi de exemplarele feline aduse din alte ţări, cum ar fi Orientalele şi pisicile cu blană lungă (Angora).

 

În anul 1871, a avut loc primul show felin din lume, la Crystal Palace, în Londra, iar British Shorthair a fost prima rasă expusă. Cel mai important titlu al expoziţiei a fost acordat de către arbitri unei femele British Shorthair cu blană albastră tigrată, aflată la venerabila varstă de 14 ani. De atunc, rasă a devenit cea mai populară dintre toate cele prezentate la show-urile feline de la Crystal Palace.

După cel de-al doilea război mondial, unii crescători englezi, atraşi de ideea îmbunătăţirii aspectului fizic al pisicilor britanice, le-au încrucişat cu pisici persane. În consecinţă, exemplarele British Shorthair au apărut într-o bogată varietate coloristică, iar formele lor au căpătat rotunjimi mai accentuate.

ASPECT GENERAL

Pisica British Shorthair este o pisică de talie mare. Greutatea medie a unui exemplar este de 7 kg - masculii ating aproximativ 7- 9 kg, iar femelele 4-6 kg. Corpul este foarte bine proporţionat, din toate punctele de vedere: masiv, compact, robust, formele rotunjite duc cu gândul la nişte “ursuleţi de pluș” cum mai sunt şi supranumiţi.

 

Una dintre cele mai caracteristice trăsături ale pisicilor British Shorthair este expresia facială "surâzătoare".  Pare că “zâmbeşte “ tot timpul, fapt care stârneşte adesea uimirea şi totodată admiraţia celor care o văd pentru prima dată. Capul este perfect rotund, gâtul scurt şi gros, pieptul lat, umerii solizi. Labele au muşchi puternici, sunt groase şi moderat de lungi, iar coada este, în general, scurtă şi se termină cu un vart rotunjit. Urechile, de mărime medie spre mică, sunt late la baza, amplasate la distanţă, bine acoperite cu blană şi smocuri de păr. Obrajii sunt proeminenţi şi frumos reliefați,  nasul este scurt şi drept, iar bărbia ferm definită. Ochii mari şi rotunzi, distanţaţi, evidenţiază un caracter puternic dar, în acelaşi timp, calm şi echilibrat. Culoarea ochilor trebuie să fie clară, cu nuanţe de la auriu la arămiu, cu excepţia varietăților albe - ai căror ochi sunt albaştri, aurii sau chiar în culori diferite - şi a celor cu pointuri (au ochii albaştri); precum şi a unora dintre pisicile argintii (silver tabby, spotted , mackerel) şi umbrite (silver shaded şi chinchilla ) - ai căror ochi sunt aurii sau verzi.

 

La fel ca pretutindeni în natură, masculii British sunt ceva mai mari decât femelele. Foarte pufoasă, dar nu moale, blana scurtă a acestor feline îşi păstrează caracteristicile originare - este deasă şi pluşată, asigurând pisicii protecţie împotriva climatului rece şi umed din Marea Britanie. Blana de British Shorthair este unică: scurtă şi deasă ca o mochetă şi necesită puţin timp de îngrijire pentru un efect maxim. 

 

Culoarea cea mai cunoscută a blănii pisicilor British Shorthair este albastru. Cu timpul, au apărut şi alte varietăţi coloristice: argintiu, roşu, crem, alb negru, bi-color, torţie. Ultimele culori recunoscute sunt ciocolatiu, lila, fawn și cinnamon. Altă varietate nou apărută este British Shorthair silver tipped - pisicile au subpărul blănii de un alb-argintiu, iar vârfurile blănii colorate într-o altă nuanţă (negru, albastru etc), adică, mai precis, blana lor se aseamănă cu cea a Chinchillei. Ultima varietate apărută este însă British Colorpoint, a cărei blană şi model se aseamănă cu cea a Siamezelor.

 

Un pui de British Shorthair, deşi este foarte robust şi creşte repede în greutate, se dezvoltă complet fizic şi psihic abia între 3-5 ani. Datorită faptului că se maturizează atât de greu, pisicile British Shorthair îşi păstrează formă fizică excelentă timp îndelungat, iar speranţa de viaţă este semnificativ mai mare decât în cazul altor pisici - se ridică până la uluitoarea vârstă de 20 de ani.

COMPORTAMENT

Pisica britanică te cucereşte din prima secundă cu privirea sa caldă şi pătrunzătoare. De obicei, este calmă ca un lord engelz, deloc agresivă, însă nici pe departe apatică. Este jucăuşă şi participativă, nefiind însă deloc distructivă. Despre ea se spune că posedă drăgălăşenia şi calmul Persanelor, dar şi inteligenţa Europenelor.

 

Mândră şi independentă, British-ul este o pisică curajoasă, foarte loială, deosebit de inteligentă şi afectuoasă. Are obiceiul să-şi urmeze tăcută stăpânul dintr-o cameră în alta ca un căţeluş, până ce acesta se va aşeza undeva, iar ea îşi va găsi locul alături de el. Înzestrate cu o răbdare fără limite, pisicile British Shorthair se înţeleg foarte bine cu copiii, dar şi cu alte animale de companie. Sunt jucăuşe, dar nu insistente, şi nici nu pot fi ţinute cu forţa în braţe. Nu  distrug lucrurile din casă şi se adaptează repede la orice fel de condiţii (inclusiv la viaţă de apartament).

Pisica britanică miaună destul de rar şi discret, doar atunci când doreşte neapărat ceva şi atunci când găseşte momentul oportun pentru a se exprima (îi este foame, simte vreo primejdie sau vrea să i se dea atenţie). Nu pare să fie deranjată de străinii care îi vizitează locuinţa, atât timp cât aceştia o admira de la distanţă şi nu încearcă să o atingă fără voia ei. Deci nu se va refugia sub pat dacă în casă îşi face apariţia un necunoscut, ci se va comportă că de obicei, tratând persoană nou venită fie cu simpatie, fie cu răceală şi indiferenţă (dar niciodată cu ostilitate).

Varietăţile British argintii (silver tabby, silver shaded şi chinchilla) sunt mai temperamentale şi mai agitate, în timp ce varietăţile coloristice diluate, cum ar fi albastru şi crem, au un temperament mai calm. Reprezentantele rasei sunt recunoscute pentru gradul ridicat de inteligenţă, precum şi pentru capacitatea deosebită de a înmagazina informaţii, având o memorie excelentă. Odată ce au învăţat să deschidă o anumită uşa, nu vor uită niciodată metodă respectivă. De asemenea, această pisica este tipicară şi se va adapta imediat la regulile zilnice ale casei.

 

Pisicile britanice sunt foarte docile. De-a lungul anilor multe exemplare British Shorthair au apărut atât în filme la Hollywood, cât şi în reclame difuzate pe micile ecrane. De exemplu: în celebrele reclame de la mâncarea de pisici Sheba şi Whiskas sau în Harry Potter. Deşi pisicile British sunt foarte ataşate de stăpânii lor, ele ştiu să păstreze distanţa atunci când simt că este cazul. Adesea au o atitudine aristocratică și rezervată, ceea ce trădează temperamentul lor  tipic britanic.

ALIMENTAŢIE ŞI ÎNGRIJIRE

Aspectul robust, plin de rotunjimi al pisicii dovedeşte plăcerea acesteia de a mânca. Prin urmare, este indicat să fie supravegheată cu atenţie cantitatea şi calitatea alimentaţiei pe care animalul o consumă. Altfel, în scurt timp, pisica poate deveni supraponderală. Este recomandat ca hrana să fie de cea mai bună calitate.

 

Pisicile sterilizate au tendinţe de îngrăşare. Pentru a le ajută să se menţină în formă, este indicat să primească hrană cu conţinut scăzut de calorii, iar motanilor castraţi să li se asigure hrană specială .

 

Pisica britanică nu necesită o îngrijire complicată. Este deajuns un periaj de două–trei ori pe săptămână pentru îndepărtarea firelor moarte şi o dată la două săptămâni curăţarea urechilor.

OF CANDICE'S CATS*RO

Crescatori: Adrian Dragota

 Bucuresti, Romania

Tel: +40 728 005 001

Email:

 british@britishshorthair.org

www.british-shorthair.ro

pisoi felisa british shorthair

OF PA-LION'S*RO

Crescator: Marian Sandor  

Oradea

Tel: +40 744 551 799

Email: mariantel@yahoo.com  

http://www.british-shorthair-oradea.ro/

marian%20sandor%20motan_edited.jpg

OF BUCOVINA*RO  

  

 Crescatori: Mihaela&Ionut Proboteanu

 Iasi, Romania

Tel: +40 762 358 880

Email: bucovinacattery@gmail.com

arisha Bucovina.jpg

RO*JAD'OR BIJOU

Crescatori: Daniela & Lucian Cojocaru

Bucuresti, Romania

Email: dc.cojocaru.home@gmail.com

OF LEXA'S CATS*RO

Crescator:  Alexandra Dumitriu

Bucuresti, Romania

Email:  lexas.cats@gmail.com

64344026_906712166348167_144208281062499

OF CHOCOLOCO CATS*RO

Crescator: Ana Maria Nancu

Bucuresti, Romania

Email: ana5291990@yahoo.com

pui ciocolata Choco Loco Cattery.jpg

LunnaDay House*RO

Crescator: Manuela Bercea

Bucuresti, Romania

Email: manuela67_ro@yahoo.com

OF PAWSITIVE CATTITUDE*RO

Crescatori: Raluca & Alex Cocarjan

Ploiești, Romania

Email: cocarjan.raluca@gmail.com

raluca ploiesti.jpg

RO*BRITTKIT

Crescator: Teo Paul

Bucuresti, Romania

Email: teo.paul@gmail.com

OF CREAMBSH*RO

Crescator: Dorin Gabriel Mocanu

Timisoara, Romania

Email: mocanu.1993@yahoo.com

41382413_264828990831119_580374174891193

RO*Focus

Crescatori: Bela&Andrea Zetenyi

Oradea, Romania

Email: crescator-british-shorthair@freemail.hu

bela poza noi 2019.jpg

OF JUST MAGIC*RO  

  

 Crescator: Klara Vunvulea

 Tg. Mures, Romania

Email: klaravunvulea@yahoo.com

Klara noi 2019.jpg

SILVERBERRIES*RO    

Crescator: Gabriela Iurov

 Bucuresti, Romania

Email: silverberriescattery@gmali.com

FLUTTERSHY*RO

Crescator: Camelia & Marian Lazar

Iasi, Romania

Email: office.fluttershy@gmail.com

Site: www.flutershy-cat.ro

OF MOTANISIA*RO

Crescator: Ioan Rucarean

Sibiu, Romania

Email: rucarean@yahoo.com profbroker@gmail.com

WINTER FOXES*RO

Crescatori: Oana Madalina Pintilii &

Alexandru Cosmin

Email: winterfoxescattery@gmail.com

winter foxes noi 2019_edited.jpg

OF ADM WITH LOVE*RO

Crescator: Mihaela Neagu

Făgăraș, Romania

Tel: +40 769 295 116

Email: mihaelaneagu82@yahoo.com

Neagu FAgaras noi 2019 a.jpg

OF UNICAT BIJOUX *RO

Crescator: Luminita Botea 

Bucuresti, Romania

Email: ddanka@ymail.com

Luminita Poza Pui Unicat cattery.jpg

OF BRITIM*RO

Crescatori: Adrian & Brigitte Thierjung

Timisoara, Romania

Email: thierjungadrian@yahoo.ro

OF ROYAL LEEDS*RO    

Crescatori: Alina & Dragos Bordea

 Bucuresti, Romania

Email: alina.cartas@yahoo.com

23561674_1965137820167992_75989861933406

LE BLANCHE ARISTOCATS*RO

Crescator: Stela Robitu

Bucuresti, Romania

Tel: +40 745 460 796

Email: stela.robitu@gmail.com

RO*MOMA'S

Crescator: Simona Petriceanu

Bucuresti, Romania

Email: simona.petriceanu@gmail.com

RO*PISSUCAS

Crescator: Oana-Raluca Cercel

Petrosani, Romania

Email: raluca.matei989@yahoo.com

53472605_252364629032470_739769497249067

PAW PATROL*RO

Crescatori: Diana&Cristian Constantinescu

Bucuresti, Romania

paw patrol dec 2019_edited.jpg

THE HEIRS OF VENUS*RO

Crescator: Sorin Istrate

Bucuresti, Romania\

Tel: +40 746 135 269

Email: Istrate.sorin@ymail.com

  • Instagram

RO*BLACK SEA ANGELS

Crescator: Liliana Muntmark

Constanta, Romania

Email: liliana.muntmark@gamil.com

RO*OLIMPIQUE GOLDENS

Crescator: Iulia Oana Floarea

Constanta, Romania

Tel: +40 722 210 752

Email: olimpiquecats@gmail.com

152172688_10226367920003688_712776022763

RO*ESTELLE GARDEN

Crescator: Costin Magda

Iasi, Romania

Tel: +40 741 798 944

Email: maddalinna_c@yahoo.com

Estrell.jpg

VENOM *RO

Crescator: Sergiu Boar

Deva, Romania

Tel: +40 724 799 026

Email: venomcattery@gmail.com

received_743183996287691-01.jpeg

RO* ZENMASTERS CATS

Crescator: Nicoleta Parnic

Costesti, Romania

Tel: +40 751 244 624

Email: zenmasterscats@yahoo.com

Screenshot_20210430-125645_Facebook.jpg

RO*REEM’S PUSSYCAT

Crescator: Bogdan Petrovici

 Brasov, Romania

Tel: +40 722 617 474

Email : drbogdanpetrovici@yahoo.com

image4.jpg

OF NEPHTHYS*RO

Crescator: Maria Tomeci

 Cluj Napoca, Romania

Tel: +40 744 420 292

Email : mariatomeci@gmail.com

Iris,Ambra.jpg

OF IRISH GOLD *RO

Crescator: Carmen Hozan

 Cluj Napoca, Romania

Tel: +40 740 917 101

Email : carmen.hozan@yahoo.com

Irish Gold

OF PRECIOUS LOVE*RO

Crescator: Iringo Imola Farkas

 Brasov, Romania

Email : iringo2010@yahoo.com

20210929_201933.jpg

John Hendel

Crescator: Gina Epurescu

 Bucuresti, Romania

Tel: +40 721 248 388

Email : gina.traistaru@gmail.com

IMG_20201012_002509_076.jpg

RO*BLUE  GUARDIANS

Crescator: Lacrimioara&Dumitru  Ionas

 Satu-Mare, Romania

Tel: +40 742 298 170

Email : lacri_alina12@yahoo.com

110206569_3400445056655034_7513796471267505863_n.jpg

OF BLESSY BEARS* RO

Crescator:  Cola Mic Alexandru

 Calafat, Romania

Tel: +40 754 088 340

Email:colamicalexandru1992@gmail.com 

278574269_3216594678586814_7956488460975905611_n.jpg

OF IMPERIAL TOPAZ*RO

Crescator:  Emilia Plesca

 Bucuresti, Romania

Tel: +40 722 596 228

Email: emiplesca@yahoo.com

IMG-20220519-WA0002_edited.jpg

OF OZYSNEST

Crescator:  Oana Bugeag

 Ploiesti, Romania

Tel: +40 733 424 311

Email: oana_bugeag@yahoo.com

poza felisa (2)_edited.jpg

OF MEOWTASTIC *RO

Crescator:  Liviu Andreicut

 Ilfov, Romania

Tel: +40 740 467 126

Email: contact@meowtastic-cattery.com

307947563_105965212275075_916372601040618023_n_edited.jpg

RO* ROXY FLUFFY SPECIAL

Crescator:  Scafaru Florentina Roxana

 Constanta, Romania

Tel: +40 765 493 047

Email: ionroxana1984@yahoo.com

WhatsApp Image 2023-03-31 at 16.40_edited.jpg

OF MAJESTIC FIN*RO

Crescatori:  Brigitta&Csaba Balazsi

 Satu-Mare, Romania

Tel: +40 743 718 243

Email: brigiczi@hotmail.com

Poza pentru avatar 300px_edited.jpg

RO* CATSYLVANIA

Crescator:  Romeo Andreica

 Cluj-Napoca, Romania

Tel: +40 746 783 017

Email: andreicaromeo@gmail.com

Site: https://catsylvania.ro  

347386649_102138792942614_4343938710445144168_n_edited.jpg

OF KIDDO*RO

Crescator:  Ioan Cozma

 Ilfov, Romania

Tel: +40 742 008 167

Email: ioan.cozma@yahoo.com

IMG_6689_edited.jpg

RO* BROXEL

Crescator:  Vlad Buhus

 Cluj-Napoca, Romania

Tel: +40 746 184 797

Email: broxelscattery@hotmail.com

AND00995_edited.jpg
bottom of page