top of page

Recunoașterea rasei Singapura ,

 un drum cu provocări, dar și cu satisfacții pe măsură

Interviu cu crescător de Singapura - Felisa Mireille,

Mirela Petcu, unul din pilonii procesului de recunoaștere

 

- De ce Singapura? Cum  v-a fost viața înainte,  comparativ cu viața de crescători de pisici din rasa Singapura?

În primul rând, iubesc  pisicile! Iubirea mea pentru ele a crescut încet, încet, iar acum chiar pot spune că am facut o pasiune pentru ele. După moartea unui pui de pisică, pe care l-am cumpărat de la traficanți, am început sî ne documentăm, să vedem care sunt crescătorii adevarați de pisici și cum se deosebesc ei de traficanți. Toate căutările ne-au dus către Candice Dragotă, cel mai cunoscut crescător de British Shorthair din România și cea care ne-a introdus în adevărata lume a iubitorilor de pisici. De la ea avem primele noastre exemplare, rasa British Shorthair. Tot Candice a fost cea care ne-a îndemnat să intrăm în Asociatia Felină Sofisticat și să participăm la expozițiile feline. Și, pe neașteptate, la una din întalnirile din cadrul Sofisticat, primesc o surprinzătoare propunere: “Mirela, nu vrei să devii crescător de Singapura?” Culmea, în acel moment, o Singapura tocmai sărise la mine în brațe și mă îndemna să o mângâi. Nu știam nimic despre rasă, în afară de faptul că este foarte rară și, descopeream atunci, foarte prietenoasă.

Felisa noastră, Mireille Cattery, a fost înființată ca urmare a acceptării acelei propuneri, iar povestea noastră a căpătat o altă dimesiune, căci “a avea” pisici și “a crește” pisici sunt lucruri complet diferite. Rolul unui crescător este acela de a selecta cele mai bune exemplare pentru breeding, de a elimina pe cât posibil defectele rasei, de a se asigura că introduce în programul de breeding doar pisici sănătoase, testate în acest sens.

 - Ce înseamnă pentru un crescător ca rasa pe care o crește să nu fie încă recunoscută?

Ceea ce-l deosebește pe un crescător de pisici de un „înmulțitor” de pisici este apartenența la o asociație de profil, în cazul nostru Asociația Felină Sofisticat – afiliată Federației Feline Internaționale, fapt care presupune atât respectarea unor prevederi foarte clare cu privire la condițiile de creștere, îngrijire, înmulțire a pisicilor, cât și cu privire la participarea la expozițiile feline. Renumele crescătorilor și titrarea celor mai bune pisici se obțin doar în cadrul acestor expoziții. Ori, deținerea unei rase nerecunoscute limitează rezultatele în cadrul expozițiilor.

- Care a fost procesul de recunoaștere? Cum ați contribuit ca acest lucru să se întâmple?

Deși rasa Singapura era recunoscută de majoritatea asociațiilor feline internaționale încă din anul 1991, federația din care noi facem parte (FIFe) nu făcuse înca acest lucru. Procesul de recunoaștere a unei rase este destul de laborios și presupune foarte multă muncă și implicare.

Primul pas a fost făcut la adunarea generala a Fife care a avut loc la București în primăvara anului 2011.

Din procesul de recunoaștere a rasei face parte și participarea la un show de prezentare a acesteia în cadrul unei expoziții internaționale, la care să fie prezente minimum 20 de pisici singapura (cu vârsta de peste 10 luni), care să fie jurizate de către arbitrii internaționali.

Acest show a avut loc în ianuarie 2012 la Braedstrup, Danemarca. Pentru a îndeplini cerințele de număr de exemplare și vârstă, am colaborat cu crescătorii din România, Polonia, Finlanda, Danemarca, Spania și Bulgaria și am mobilizat numărul de pisici minim necesar pentru a avea loc acest show. Efortul a fost fantastic, căci drumul până în Danemarca a presupus 2 zile de condus, 2500 km și tranzitarea a 4 țări cu 2 mașini pline de pisici.

În cadrul adunării generale a FIFe 2012, ce a avut loc in Albufeira, Portugalia, a fost înaintată de către Felis România propunerea de recunoaștere a rasei Singapura. În urma votului a fost aprobată recunoașterea preliminară a Singapurei începand cu 01 ianuarie 2013, urmând ca pentru recunoașterea definitiva, în termen de 5 ani, să avem 15 campioni internaționali și minimum 50 de pisici înregistrate în minimum 3 federații naționale. Am fost atât de determinată să obțin recunoașterea rasei, încât deși aveam la dispoziție 5 ani, am reușit să îndeplinim absolut toate condițiile în mai puțin de 2 ani.

Astfel, în martie 2014, a fost pentru prima dată în istoria federației când s-a obținut recunoașterea unei rase cu unanimitate de voturi și cu aplicabilitate înainte de termenul standard, într-un timp atât de scurt.

- Au existat piedici în acest proces? Și dacă da, care au fost acestea?

Deși a fost o provocare, cea mai mare problemă a constituit-o numărul mic de exemplare de Singapura la nivel mondial, fapt care a îngreunat mult obținerea numărului de pisici ce trebuiau înregistrate în organizație și implicit dificultatea de obținere a 15 Campioni Internaționali.

Aici s-a văzut rolul major pe care felisa noastră l-a avut în acest proces, 10 din cei 15 Campioni Internaționali fiind de la Mireille Cattery.

- Ce înseamnă activitatea expozițională pentru voi? Care este satisfacția?

Principalul motiv pentru care orice crescător participă la o expoziție este competiția și dorința de a câștiga. Pentru noi, expozițiile reprezintă, însă, și momente foarte frumoase. Avem noroc cu faptul că Singapurele sunt pisici foarte prietenoase, cărora le place sa fie în centrul atenției și care se bucură de prezența oamenilor care le admiră și cu care adoră să interacționeze. Având în vedere numărul mic de exemplare la nivel mondial, România are privilegiul de a fi una din țările cu cele mai multe pisici din rasa Singapura.

- Din ceea ce cunoașteți, ce alte rase trec prin acest proces de recunoaștere? Ce le-ați recomanda celor care dețin aceste rase?

Din câte știu, se află în fază de recunoaștere preliminară rasele British Longhair, Selkirk Rex și Thai, precum și variațiuni de culoare ale unor rase deja recunoscute.

Singura recomandare pe care o am pentru cei care dețin aceste rase este să se implice activ în procesul de recunoaștere. Știu cât este de frustrant să participi la expoziții la care știi, de la bun început, că nu vei ajunge în finală, dar fiecare titlu obținut contează și ajută la obținerea unui rezultat comun, care mai târziu va ajuta întreaga rasă. Îi sfătuiesc să gândească pe termen lung, să ceară ajutor celor care cunosc procesul și să lucreze în echipă cu ceilalți crescători ai rasei pe care doresc să o recunoască.

bottom of page