top of page

RO*URBAN INFERNO

Crescator: Irina si Victor Maier Bucuresti, Romania

Email: maier_irina@yahoo.ro

Pisicile din rasa Donskoi sau Don Sphynx, cunoscute şi sub numele de Russian Hairless sau Don Hairless, sunt rezultatul unei mutaţii genetice apărută natural şi sunt foarte zburdalnice, foarte prietenoase, foarte inteligente şi foarte iubitoare. Ele au o personalitate stabilă şi bine echilibrată, arătȃnd un interes viu pentru toate activităţile din casă şi sunt sensibile la starea de spirit a proprietarului.

Mărimea pisicilor din această rasă este medie, greutatea este între 3 şi 5 kg, iar durata de viață este de aprox. 12 ani.

Don Sphynx este o rasă de pisici rusească, a cărei istorie începe cu o pisică descoperită ȋn orașul Rostov pe Don, din Rusia, în anul 1987 și care a fost recunoscută ca rasă distictă ȋn anul 2005.

Există o mică poveste: Elena Kovaleva, o profesoară de la Institutului Pedagogic de Stat din oraşul Rostov pe Don, a luat din stradă o pisică care părea bolnavă, mai ales ca era cu părul rărit. Elena a botezat pisica Varvara. Ea s-a străduit să trateze pisica dar, în timp ce aceasta a crescut, stăpana şi-a dat seama că a descoperit o rasă noua lipsită de păr. Mai mult, pisica a dat naştere la pui de asemenea fără păr, prin împerecherea cu un motan comun, cu păr scurt.

Studiile ulterioare şi experienţa crescătorilor au demonstrat că lipsa părului la pisicile Don Sphynx are o explicaţie genetică cu particularitatea că pui fără păr pot să rezulte şi din împerecherea cu o pisică cu păr scurt, adică chiar dacă numai un singur părinte transportă gena responsabilă de lipsa părului, în urma împerecherii acestuia cu o pisică fără această genă, pot să se nască şi pui fără păr. Împerecherile acestea se fac azi numai în urma unui studiu genetic şi nu fără o vastă experienţă de crescător.

Aspectul pisicii Don Sphynx este caracterizat printr-o armonie magică, iar ridurile accentuează acesta apariţie venită dintr-o lume paralelă, suprarealistă şi enigmatică.

Ei sunt foarte loiali proprietarilor lor, cărora le permit chiar și procedurile neplăcute, cum ar fi tăierea ghearelor. Această rasă este extrem de sociabilă şi are nevoie de companie, fiind neindicat a fi lăsaţi singuri pentru perioade lungi de timp.

Aceste pisici fiind fără păr sunt pisici de interior. Ele pot fi plimbate afară, dar nu în perioadele cu temperaturi extreme. În plus trebuie să le facem o baie o dată pe săptămână, deoarece pielea se poate murdări, din cauza faptului că este de tip gras.

Există trei tipuri distincte de piele: complet fără păr numită "piele" sau "nud", cu puf catifelat numită "velur" şi cu o textură fină dar sârmoasă de puf care sunt numită "perie".

Toate tipurile pot deveni complet chele în timp.

De asemenea, unic pentru Don Sphynx sunt labele care sunt cu degete foarte lungi, cu particularitatea ca la labele din faţă unul din degete este aprox. opozabil, permițând acestor pisici să țină lucrurile ca și cum ar avea mâini mici.

Pisicile Don Sphynx sunt o rasă rară şi nu de multe ori disponibile, așa că, dacă sunteți în căutarea unui pisoi, va trebui să căutaţi un pic, pentru a găsi un crescator.

Crescatorul de la care cumpăraţi pisica trebuie să fie primul care vă prezintă toate  particularităţile de îngrijire a pisicii, astfel încât să deveniţi un bun proprietar al unei pisici din această rasă şi asta pentru că, deşi nu au blană, pielea şi ochii trebuie să fie îngrijite în mod corect de la o vârstă fragedă.

Capul pisicii este o formă de pană. Urechile sunt mari, late la bază. Ochii trebuie să fie oblici, aşa-zisul ochi de insectă. Orice culoare a ochilor este acceptată.

Corpul este musculos, de mărime medie, cu pieptul lat, ferm. Picioarele sunt unice în design, lungi și cu degetele lungi. Coada este subțire, în formă de bici.

Standardul apreciează exemplarele cu max. 2 mm de păr şi mai ales pe cele complet chele, dar multe se nasc cu diferite grade de blană. Pielea ar trebui să fie încrețită; ridurile accentuate sunt de dorit. Pisicile Don Sphynx pot avea un pic de păr până la vârsta de 2 sau 3 ani, atunci când cele mai multe dintre ele vor fi complet chele.

Toate culorile de piele sunt permise.

Aceste pisici nu au probleme de sănătate dacă sunt îngrijite cu atenţie şi pe baza indicaţiilor de la crescatorul de la care au fost cumparate. În plus pentru verificarea stării de sănătate pisicile trebuie să meargă cel puţin anual la medicul veterinar, sau chiar mai des cu înaintarea în vârstă.

Se spune că pisicile din rasa aceasta au puteri supranaturale de vindecare şi asta datorită exotismului magnetic cu care sunt înzestrate.

 

Irina şi Victor Maier

Felisa URBAN INFERNO

bottom of page