top of page

RO*CENDRE DE ROSES

Crescator: Aida Preda

Bucuresti, Romania

Email: cendrederoses@yahoo.com

http://www.cendre-de-roses.ro/

Istoria pisicii Albastru de Rusia

Se presupune că originea ei ar fi in Arhanghelsk, o localitate din Rusia. Sau că, primele pisici Albastru de Rusia au fost aduse în Anglia și în Nordul Europei prin 1860 de către marinarii britanici. Prima apariție publică a acestei rase a avut loc în 1875, la Crystal Palace din Anglia, sub numele de Archangel Cat. Până în 1912 a fost încadrată în clasa pisicilor albastre, ulterior primind o grupă separată. În secolul trecut era cunoscută sub numele de „Albastra de Arhanghelsk”, dar i se spunea și pisica malteză sau spaniolă.

 

Albastru de Rusia

Rasa a fost dezvoltată în Rusia și peninsula Scandinavă până după Al Doilea Razboi Mondial. Dupa acest eveniment tragic în istorie, unii crescători au început să încruciseze Albastra de Rusia cu Siameza, ulterior renunțându-se la acest lucru. Pisica Albastru de Rusia (Russian Blue) stă la baza altor rase precum Havana Brown.

Cum arată pisica Albastru de Rusia?

Această felină se regăsește în grupul pisicilor cu păr scurt, mătăsos, cu „blană dublă”. Primul strat este moale și fin, de aceeași dimensiune cu stratul superior care are culoarea albastru-argintiu.  Are trupul lung, musculos, blana deasă și fină la atingere, ochii inchiși la culoare sau verde smarald. Petele albe pe blană sunt considerate defecte în expozițiile de feline. Adeseori pisicile Russian Blue sunt confundate cu British Shorthair sau chiar Korat.

Temperament

Fricoasă, liniștită, calmă, iubitoare, este o pisicuță care se adaptează extrem de ușor mediului în care este crescută. Se atașează foarte mult de stăpâni și este prin excelență o pisică de apartament. O trăsătură specifică rasei este inteligența superioară altor rase și abilitatea de a liniști oamenii, simțind emoțiile umane. Pisica Albastru de Rusia poate fi învățată să facă aport, e extrem de loială stăpânului și se înțelege bine cu alte rase de pisici și alte animale de companie.

Sănătate

Felinele Russian Blue au puține probleme de sănătate, nu sunt predispuse defectelor genetice. În privința alergiilor pe care le pot stârni oamenilor, s-a descoperit că pisica Albastru de Rusia este hipoalergenică, fiind ideală și pentru persoanele sensibile.

Aspecte particulare

Deoarece au o blăniță deasă, cu un puf profund, bogat, Albastra de Rusia necesită o îngrijire specială pentru a arăta excelent. Periați-o cu o perie cu dinți sau peri mai duri cel puțin o dată pe săptămână și de două, trei ori pe săptămână în perioadele de năpârlire. În general, Albastrele de Rusia năpârlesc de două ori pe an, o dată toamna, când iși înlocuiesc blana de vară, și o dată primăvara, când își înlocuiesc blana de iarnă.

bottom of page