top of page

 

 

Pisica de casă este alături de oameni de peste 9500 ani și, în prezent, este cel mai cunoscut animal domestic în toată lumea. Pisica domestică este foarte apropiată de pisica sălbatică europeană ca și de pisica sălbatică africană, împreună formând o specie unică: Felis Silvestris.

 

Posesorii de pisici frumoase, cu sau fără pedigree și crescătorii de pisici de rasă își fac o plăcere din a participa la expoziții feline cu arbitraj internațional, concurând pentru titluri și cupe.

 

Ceea ce mulți nu știu este faptul că și pisica de casă poate lua parte la expozitii. Pisicile fără origine cunoscută se pot înscrie la clasa “Pisică de casă”,  cu mențiunea ca începând cu vârsta de 10 luni ele să fie castrate/sterilizate pentru a participa în această clasă. (aceasta cerință este adoptată de Federația Internațională Felină și de SofistiCAT).


Și, totuși, pisicile de casă nu sunt încă atât de prezente la expoziții, din cauza mitului "doar pisicile de rasă au dreptul la premii și sunt recunoscute pentru calitățile lor". 

Dar acesta este doar un mit și ne-o dovedește chiar unul din crescătorii de pisici de casă. Anamaria Comșa, un nelipsit expozant în ultimii ani de la SofistiCAT și nu numai, ne arată că se poate, că și aceste pisici pot câștiga premii și pot fi recunoscute pentru calitățile lor. 

Cum ai început să 'colecționezi' pisici? Ai deja trei. 

 

Cele 3 pe care le am acum nu sunt primele, mai tot timpul au fost 3 pisici în familie. 
Pe Siri am gasit-o pe stradă, lângă mașina mea, plecam la Constanța. I-am spus că dacă la întoarcere o găsesc tot acolo, o iau acasă. Și, având în vedere că acum împart casa cu ea, am gasit-o. 
Pe Ammon l-am luat de la Constanța, îl postase o prietenă pe Facebook, pentru adopție. A fost dragoste la prima vedere.  

Blondul, respectiv Garfield, l-am moștenit de la sora mea, care a descoperit ca e alergică la pisici. A fost "salvat " dintr-un petshop. Și nu, nu încurajez astfel de achiziții, dar după cum am spus mai devreme, nu eu am fost cea care l-a cumpărat, ci sora mea, care oricum intrase în magazin să cumpere mâncare pentru câine. Nu a rezistat când l-a văzut, era adorabil de mic.

De ce ai optat pentru pisicile de casă? Sau a fost doar o întâmplare?

 

Nu a fost o optiune. Toate pisicile din familia mea au fost/sunt maidaneze. Cu excepția lui Garfield, care e persan.  Până să merg la expoziții nu știam foarte multe despre pisici. Am avut norocul să cunosc oameni minunați, care au avut răbdare să mă învețe.

 

Participând la expoziții, atât în țară, cât și în afară, te-ai gândit la varianta de a lua și o pisică de rasă?

 

Evident că m-am gândit. Multă lume mă întreabă de ce nu devin crescător. Momentan, este problema spațiului, apartamentul meu este destul de micuț și există deja cei trei blănoși. Rasa preferată este Maine Coon, urmată de Norvegina de pădure și de Sphynxul Canadian.  

 

Blănoșii tăi au castigat varii premii.  Cât poți continua cu ei să le prezinți la expoziții?

 

Așa este, au câștigat până acum peste 30 de Best in Show (împreună), atât în țară, cât și peste hotare. Ammon este National Winner 2013 și 2014, iar Siri este National Winner 2014 și 2015. Ambii au titlul DSM – Distinguished Show Merit. Mai avem destui ani de expoziții, sunt relativ tineri. Siri face 6 ani, iar Ammon 5. Anul acesta, intenționez să merg cu ei și la World Show.


Te învârți printre crescătorii de pisici de rasă. Și stiu că esti constantă în participarea la expoziții cu pisicile de casă. Te simți în avantaj sau în dezavantaj față de ei? 

 

Sunt singura de la noi din țară care merge cu pisicile de casă la expoziții organizate în alte țări. În România, mai participă și alții, dar nu constant, la fiecare expoziție. Mă simt... bine. Sunt în avantaj pentru ca am mereu câte ceva de învățat de la crescatori. Și nu am de ce să mă simt în dezavantaj, până la urmă am doi National Winner! 

 

Ce condiții trebuie să îndeplinească o pisică de casă, pentru a participa la expoziții?

 

Aceleași condiții ca și o pisică de rasă, respectiv să aibă vaccinurile la zi, să aiba ghearele tăiate, urechile curățate, blana curată. În plus față de acestea, există și o condiție obligatorie: să fie sterilizate/castrate. 

                                                                                                                      Asociația Felină Sofisticat

Pisica de casă, o pisică sofisticată!

bottom of page