top of page

Unde am mers de 1-2 aprilie? Evident, la SofistiCAT.

Sfârșitul săptămânii trecute  a fost unul de sărbătoare pentru mulţi dintre locuitorii capitalei. De ce? Pentru că, la Romexpo, a avut loc Expoziția Internațională Felină de Primăvară – SofistiCAT. În limbaj profan, a fost mult îndrăgita expoziţie de pisici. Dar ce pisici! Toate una şi una.  Pe numărate, au fost peste 250 de exemplare din cele mai preţioase şi exotice rase: Persană, Exotică, Maine Coon, Norvegiană de Pădure, Siberiană, Ragdoll, Angora Turcească, Sacră de Birmania, Bengaleza, British Shorthair, British Longhair, Abysiniană, Chartreaux, Devon Rex, Don Sphynx, Albastru de Rusia, Burma, Singapura, Sphynx, Orientală, Siameză și, nu în ultimul rând, pisica de casă. 

 

Într-o atmosferă extrem de veselă, s-au perindat la Romexpo peste 10.000 de vizitatori şi au participat aproximativ 200 de crescători de pisici. Vizitatorii? De la pici de trei-patru ani, adolescenţi, oameni maturi, până la bunici.  Căci cine nu iubeşte pisicile? Cu toţii ne-am bucurat de blăniţele lor pufoase, sau de atingerille delicate ale celor fără păr, de privirile lor, fie dulci, fie à la Grumpy Cat, de “maimuţărelile” ghidușe şi chiar de mieunăturile mai mult sau mai puţin agasate, când vreun vizitator, care îşi dorea mai tare să le fotografieze,  le băga blițul în ochi. Căci da, s-au făcut sute de poze, toţi dorind să plece acasă, dacă nu cu una, două, o sută de pisici, măcar cu imaginile lor pe retină, în telefon ori în camera foto.

 

 

 

 

 

Expoziția SofistiCAT a fost veselă ca întotdeauna: s-a râs, s-au mâncat plăcinte și alte bunătăți pregătite de partenerii noștri, s-au cumpărat insigne, tricouri, cercei, poșete, eșarfe, rochii, bentițe, toate cu modele “pisiceşti”, s-au cules sfaturi de la producătorii de hrană și accesorii pentru animale,  de la crescători, ori de la organizațiile care au adus pisici spre adopție. Și-au găsit casă primitoare cinsprezece pisici fără adăpost.

 

Juriul? Unul internaţional, de elită. Dar, cu toată experiența lor, nu le-a fost deloc uşor să departajeze şi, mai ales, să decidă, care exemplare să fie trimise la marea finală intitulată: Best in Show. 
 

Până la urmă, după îndelungi deliberări, în cele două zile de concurs, la Best In Show au fost premiate rasele: 


Ragdoll

Albastru de Rusia

Maine Coon

Bengal

 

Cei mai mulți dintre noi au plecat cu regret de la expoziţia de pisici, consolându-se cu gândul că vor reveni la ediţia de toamnă. Și cât mai este până la toamnă...

Toată lumea vrea să fie pisică la SofistiCAT! 

*Asociaţia Felină Sofisticat, organizatoarea Expoziției, este membră a Federaţiei Naţionale Felinologice Române şi a Federaţiei Internaţionale Feline - FIFe, fiind o organizaţie non-guvernamentală, non-profit, înfiinţată în anul 2005, și având ca o parte dintre obiective promovarea creşterii pisicilor de rasă, educarea și îndrumarea iubitorilor de pisici către crescătorii autorizați și prevenirea traficului cu pisici "contrafăcute".

Foto articol: Ovidiu Mosin

bottom of page